Savet kozmetičara


Ožiljci,kako nastaju i kako ih ukloniti?


Postovano Oktobar 12,2015 u 14:00


blog

- Ožiljak je krajni rezultat zarastanja rane.Sve povrede nastale oštećenjem dermisa ili dubljih slojeva kože,zarastaju sa nastankom ožiljka.Na ožiljnom tkivu nedostaju dlake,znojne i lojne žlezde i ožiljak ne sadrži elastična vlakna.Proces formiranja ožiljka se završava posle jedne godine kod odraslih a posle dve do četiri kod dece.

Postoji nekoliko tretmana koji se primenjuju u cilju uklanjanja ožiljaka:Hemijski piling,Dermoroler i Mikrodermoabrazija.Tretmani se obavljaju drugačijom procedurom a svima je zadatak regeneracija površinskog sloja kože i posticanje proizvodnje kolagena i elastina u oštećenim dubljim slojevima.Tretmane treba ponavljati onoliko puta do koje dubine je ožiljak.



Šta je hiperpigmentacija,kako nastaje i da li se može ukloniti?


Postovano Novembar 15,2015 u 18:00


blog

Hiperpigmentacije su potamneli delovi kože različitog oblika,boje i veličine. Hiperpigmentacija nastaje usled prekomerne proizvodnje melanina-pigmenta koji daje prirodnu boju našoj koži, kosi i očima - na pojedinim delovima kože. Tu prekomernu proizvodnju izaziva mnoštvo faktora, ali se glavni mogu povezati sa izlaganjem sunčevim zracima, genetskim faktorima, starosnim dobom, hormonskim uticajima i povredama ili zapaljenjem kože.

Postoji mnogo tipova hiperpigmentacije,a sledeći su najčešći:

-Pigmentacione fleke,one nastaju kao posledica izlaganja sunčevim zracima,zato se uglavnom pojavljuju na delovima tela koji su često izloženi,lice,šake i ruke.Igledaju kao mali potamneli delovi kože.

- Melazma,nastaje kao posledica hormoskog uticaja kao što su kontaceptivne pilule ili trudnoća.Ove fleke mogu biti veoma velike i duboke.

- Postupalna hiperpigmentacija,nastaje nakon zarastanja povrede kože,predstavlja čestu pojavu medju osobama koje imaju akne. Postoje nekoliko vrsta tretman koji se koriste za ulanjanje hiperpigmentacije i koji daju odlične rezultate a to su:Hemijski pilinzi,Mezoterapija,elektrokautor.