ROSACEA


Rosacea je upalno stanje kože praćeno crvenilom a u poslednjem stadijumu pojavom papula,proširenih kapilara i oticanjem odredjenih delova.Često je oboljenje kože za koje mnogi i ne znaju da ga imaju. Zbog crvenila i ponekag bubuljičavog izgleda,ovo stanje ostavlja velike psihološke,socijalne čak i profesionalne probleme ukoliko se ne leči. Prema epidemiloškim podacima,više od 75% obolelih ima manje samopuzdanja i samopoštovanja,čak 52% kaže da zbog svog stanja izbegavaju kontakte sa drugim ljudima i odlažu svoje društvene obaveze. Kod onih sa izraženim simptomima,preko 70% izjavljuje da njihovo stanje negativno nutiče na njihov profesionalnu angažovanost a 30% izostaje sa posla.

Rosacea je hronična bolest koja zahvata kožu lica u vidu crvenila i povremenih epizoda zažarenosti.

Rozacea se ponekad može javiti i na vratu,grudima,koži glave ili ušima. Mada se može javiti kod bilo koga, ipak je rozacea češća kod osoba svetle puti,koje se lako zacrvene.Češće se dijagnostikuje kod žena ali se kod muškaraca češće nalaze teži odlici bolesti – moguće zato što žene aktivnije traže pomoć u ranim fazama bolesti.

Šta izaziva Rosaceu

Iako se ne zna tačan uzrok nastanka ove kožne bolesti, više teorija objašnjava njen nastanak.U koži obolelih krvni sitni krvni sudovi se veoma lako rašire (dilatiraju),povećava se dotok krvi kroz kožu tako da ona izgleda rumeno i zažareno.

Prisustvo bakterija i parazita (Demodex foliculorum),iritacija folikula,fotooštećenje kože,oštećenje vezivnog tkiva u dubljim slojevima kože,preterani imunski ili inflamatorni odgovor mogu dovesti do nastanka rozacee.

Postoji veza između aktivacije inflamatornog puta usled prisustva nekih bakterija na inače bezopasnom parazitu Demodexu. Crvene bubuljice, koje veoma podsećaju na one koje se pojavljuju kod akni,javljaju se na centralnim delovima lica. Rosacea se ne može preneti na drugu osobu.Efkasanost antibiotika koji se koriste u terapiji je zbog njihovog antiinflamatornog efekta a ne antibiotskog delovanja. Ukoliko se na vreme otkrije ova sklonost,savetuje se određen način života i nege kože,koji mogu znatno da smanje epizode crvenila.Ukoliko prepoznate da neko ima promene u vašoj familiji a sumnjate da bi ste ih i vi mogli imati,potražite savet dermatologa.