Papilomi ili meki fibromi

su benigne (dobroćudne) promene, koje se mogu javiti na licu, pazuhu, ispod dojki, kao i u predelu prepona i genitalnoj regiji. Obično su veličine 1 – 3 mm, ali mogu dostići i veličinu od 1cm. Meki su na dodir, vise na peteljci i mogu biti boje kože ili braonkasto prebojeni. Promene koje su u nastanku su sitnije u vidu tačkica i mogu se osetiti prelaskom prstima preko kože. Ove promene mogu predstavljati estetski problem, a zbog tendencije uvećavanja i umnožavanja treba ih što ranije ukloniti.

Keratoze

Nastaju kao posledica izlaganja suncu,koža zadebljava braneći se od istog.Najčešće se javljaju u formi seboroičnih keratoza, koje se javljaju u predelu lica, grudi i ledja, ali i na koži stomaka i pregiba. U početku su zućkaste i malo iznad ravni kože, dok formirane dostižu dijametar i do 2-3 cm, smedje do crno su prebojene, a površina im je hrapava.

Bradavica, kondilomi i moluske

Bradavice su često zarazno kožno oboljenje izazvano virusima. Prenose se sa čoveka na čoveka i autoinokulacijom tj. pacijent može dodirivanjem bradavice dovesti do pojave novih na zdravoj koži. Za njihov nastanak odgovorni su humani papiloma virusi (HPV). Do sada je identifikovano više od 70 tipova ovih virusa. Za različite oblike bradavica odgovorni su različiti tipovi virusa. Obično se javljaju 2-6 meseci nakon kontakta sa virusom, mada se u praksi često ne može ući u trag tome kada se pacijent inficirao.


Postoji više tipova bradavica:


Obične (vulgarne) bradavice

-Bradavičaste kružne promene na koži u vidu čvorića, sa neravnom i hrapavom površinom, veličine do 1 cm. Najčešće se javljaju na šakama kod dece i omladine. Zbog „grickanja noktiju“ mogu se javiti uz nokatnu ploču i dovesti do njene deformacije.

Plantarne veruke

– Bradavice na stopalima javljaju se kod dece školskog uzrasta, ali i kod odraslih. Njihovom nastanku pogoduje vlažna sredina, koja nastaje zbog pojačanog znojenja nogu i neadekvatne obuće. Oko bradavice se javlja zadebljali sloj kože u vidu žulja. Lokalizovane su na tabanima, najčešće na mestu najveceg pritiska i često uzrokuju bolove pri hodanju, trčanju, nošenju tereta. Mogu biti pojedinačne, ali i slivene u mozaične.

Ravne mladalačke (juvenilne) bradavice

– Najčešće se javljaju kod osoba mladje životne dobi. Ravne bradavice se mogu javiti na licu, ali i na gornjoj strani šaka. Radi se o promenama kružnog oblika, blago izdignutih iznad ravni kože. Obično su promera 1-h3 mm, boje kože ili blago pigmentovane. Mogu biti pojedinačne, ali se takodje mogu sliti u veće površine. Kod nekih pacijenata je moguća spontana regresija promena, ali nije uputno predugo čekati da promene prodju same od sebe, jer se često dešava da se bradavice brzo prošire i zahvate veliku površinu kože.

Filiformne (končaste) bradavice

–Se javljaju na licu, vratu, obrvama, nosu… Mogu biti izolovane i grupisane. Posebno su uporne na bradi muškraca, jer se šire autoinokulacijom brijanjem.

Kondilomi-polne bradavice

– Se najčešće dobijaju seksualnim kontaktom. Javljaju se u anogenitalnoj regiji u vidu karfiolastih vegetacija. U slučaju pojave kondiloma zbog visoke infektivnosti uvek treba pregledati partnera. Od posebnog značaja su promene kod žena na grliću materice, jer neki tipovi HPV na toj lokalizaciji mogu imati ulogu u nastanku karcinoma cerviksa, kao i kondilomi analne regije, te ih treba blagovremeno otklanjati, a kod žena raditi redovne kolposkopske preglede i citološke analize. Naravno, izuzetno je važna prevencija tj. korišćenje kondoma pri seksualnim odnosima. Nijedan terapijski metod ne iskorenjuje HPV iz tkiva, pa je zato često ponovno javljanje bradavica. To ne znači da ih treba zapustiti, nego naprotiv, što pre krenuti u lečenje i uklanjanje istih. Kako vreme odmiče jača odbrambeni sistem tela, te su mirni periodi sve duži. Nekada su promene vrlo uporne ,pa se u lečenju kombinuje više terapijskih metoda.